Internet aanleggen

Internet aanleggen

0 4 30 september, 2014

Met een satellietschotel in het gehuurde busje vertrokken Mark, René en Joris maandagochtend naar Girona om daar de boel vast klaar te maken.

WiMax

Na aankomst, ’s avonds laat, is het eerste wat René (onze netwerksupernerd) doet is de internetverbinding checken. Poeh, dat ziet er niet al te best uit. We komen lang niet aan de waardes die ons beloofd waren. Het al aanwezige internet, dat via een WiMax straalverbinding loopt, gaan we enkel gebruiken voor de telefonie. Aangezien we voor een telefoongesprek ongeveer 100 kb/s up- en downloadsnelheid nodig hebben, moeten we dus voor ongeveer tien gelijktijdige gesprekken ongeveer 1 Mb/s up- en downloadsnelheid hebben. René staart een beetje sip voor zich uit en begint al met het bedenken van alternatieven. De volgende ochtend eerst maar even kijken of we aan dit netwerk nog kunnen knutselen.

De volgende ochtend vroeg kwam Francesc, de huisonderhoudmeneer langs. Nog voordat hij ‘Goedemorgen’ in het Spaans uitgesproken had, stak René van wal over de internetsnelheid: ‘This is really terrible. We can’t work with this connection.’ Gelukkig was Francesc heel behulpzaam en kreeg René een vrijbrief om het netwerk naar believen om te batterijen naar goede waardes. En dat lukte. Twee uuur later hadden we een internetsnelheid van 2.7 Mb/s waarover je prima 20 gelijktijdige gesprekken kunt voeren.

Satellietverbinding

Nu was het de beurt aan de satellietschotel. Deze was drie dagen ervoor gehuurd bij SatPower in Lelystad waar we een uitgebreide uitleg hadden gehad hoe we het ding aan de praat zouden krijgen. In het busje hadden we zelfs 4 stoeptegels en een twee meter hoge standaard liggen, zodat we daar in Spanje niet meer naar op zoek zouden hoeven.

De schotel moest afgesteld worden met in eerste instantie behulp van een kompas, wat natuurlijk schitterend is. Daarna moesten we door moertjes aan te draaien het apparaat met behulp van verschillende pieptoontjes perfect africhten. Een uurtje later was dat gelukt.

Twee netwerken

De middag was nog maar net aangebroken en we hadden van één zeer matige netwerk twee prima netwerken gemaakt. We hebben nog even geprobeerd om te bellen over de satellietverbinding. Dat gaat prima qua geluidskwaliteit, alleen zit er een vertraging in van 700 milliseconden. Niet goed genoeg voor een zakelijk telefoongesprek, maar het is prima genoeg om ermee naar huis te bellen.

We zijn heel erg benieuwd hoe alles gaat werken als 34 mensen volle bak internet hier gaan gebruiken. We hebben alvast iedereen dringend afgeraden om te gaan Youtuben, Spotify’en en andere streaming diensten te gebruiken om zorgvuldig om te gaan met beperkte bandbreedte.

0 Comments

Geef een antwoord