Tips van onze supernerd-netwerkman!

Tips van onze supernerd-netwerkman!

0 1 8 oktober, 2014

Door Anniek Ottens

Ons advies als je naar het buitenland gaat met 34 collega’s: neem een supernerd-netwerkman mee. Alleen dan kun je het voor elkaar boksen om je netwerk ramstrak in elkaar te zetten, zodat je relaxed kunt werken. Doe je dat niet? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk de helft van de tijd bezig je pc aan te melden op het WiFi-netwerk en erger je je groen en geel aan ha..ren..e ..spre..en. Haperende gesprekken dus.

Onze netwerkheld heet René. Aan hem vragen we wat tips & tricks voor een week locatie-onafhankelijk werken met een compleet bedrijf.

Lage latency & hoge bandbreedte

René heeft zich van tevoren goed voorbereid. Hij vertelt: “Ik wist van tevoren dat we voor de telefonie een verbinding met een lage latency nodig hadden en voor de laptops een verbinding met hoge bandbreedte.” Wat hem te doen stond? Of een verbinding vinden met een combinatie van deze twee factoren óf meerdere verbindingen gebruiken. René: “Toen ik informeerde naar de details van de bestaande internetverbinding in de Spaanse woning, bleek dat de latency goed was maar de bandbreedte laag.” Het was hierdoor duidelijk dat we de bestaande verbinding voor de telefonie moesten gebruiken. Voor de laptops moest er een verbinding bij komen. Na enig speuren vond René die verbinding in een satellietschotel. Sinds vorige week prijkt er dan ook een mooie schotel naast het tijdelijke kantoor in Girona.

Satellietschotel

WiMax & Satellietverbinding

Niet bereikbaar zijn, dat was de grootste angst van René. De meeste aandacht van onze supernerd-netwerkman ging dan ook uit naar de telefonie. De bereikbaarheid bezorgde niet alleen René slapeloze nachten overigens: alle collega’s begonnen de eerste werkdag in Spanje lichtelijk gespannen. “Zou het allemaal gaan lukken?”, was de grote vraag die menigeen bezig hield. Gelukkig had René zijn werk goed gedaan en zijn we tot en met de laatste dag goed bereikbaar geweest.

Leermomenten

Zonder wrijving geen glans; er zijn genoeg leermomenten geweest. Omdat we alle organisaties kunnen aanraden ook eens voor een week te verhuizen naar het buitenland, hebben we een aantal van die leermomenten hieronder geschetst. Let op: dit is een vrij technisch verhaal!

Wat kost dat nu aan data?
Werk je in de cloud en verplaats je je bedrijf naar het buitenland, dan is het handig om te weten hoeveel data je ongeveer gebruikt. René vertelt: “Alleen met onze laptops hebben we deze week 50GB aan data verbruikt via de satellietschotel. Dat is puur en alleen werken met je laptop; de telefonie valt hier buiten.”

Gouden tip

Als je René vraagt naar de gouden tip voor andere organisaties, antwoordt hij ferm: “Neem absoluut genoeg tijd voor de voorbereiding. Er gaan ongetwijfeld dingen mis, Maar als je de tijd hebt, dan is het bijna allemaal wel op te lossen.”

Na deze tips en tricks kan het niet anders dan dat er binnenkort meer organisaties hun saaie kantoor (tijdelijk) inwisselen voor een zonnige werklocatie. Want zoals Roderick Veelo in het RTL Z item van 7 oktober al zei: “Wie wil dat nou niet?!”

0 Comments

Geef een antwoord